Biljarten

In de Flora Bar wordt altijd gezellig biljart gespeeld. Onder het genot van een drankje en een hapje. Gewoon even lekker ontspannen na een drukke dag. Uiteraard is het ook mogelijk om in clubverband bij ons biljart te spelen.
 
Iedere dinsdagavond speelt de libre damesclub "Rossumerop". Ieder woensdagavond speelt de libre herenclub "Krijt Uw Topje".
Mocht u interesse hebben om in clubverband biljart te spelen laat het ons weten. U kunt hiervoor contact op nemen met Mario of Annet. Of kom gewoon eens een avond proeven van de sfeer en gezelligheid in de Flora Bar.

Geschiedenis van Biljarten

 
Over de geschiedenis van Biljart zijn er nogal veel meningen, er gaan zelfs verhalen in het rond dat Cleopatra het spel al beoefende in haar tijd. Wat wel een feit is dat meerdere landen belangrijk zijn geweest in het bedenken van het spel, zoals Frankrijk, Engeland, Italië en Egypte. Hoogstwaarschijnlijk is het spel in de 15de eeuw ontstaan in Frankrijk en was het eerst een buitensport. En om de eenvoudige reden dat het buiten wel eens te koud was om te golven, verhuisde het spel naar binnen op een houten tafel die bekleed werd met een groen laken, waarschijnlijk om de kleur van het gras na te maken. De tafel werd omringd met latten en in plaats van te stoten werden de ballen verschoven met een houten stok.
 
Het woord biljart is waarschijnlijk afkomstig uit Frankrijk, samengesteld uit de woorden "bille", wat bal betekent en "art" wat kunst betekent. Over het algemeen wordt wel gedacht dat de Fransen de ontdekkers zijn van het caramboleren (=twee ballen raken). Het schijnt zelfs zo geweest te zijn dat om te spelen het dikke einde van de stok werd gebruikt als schuifvlak. Later werd er met het dikke stokeinde tegen de bal geslagen en weer later werd er gespeeld met het dunne uiteinde van de stok. De laatste ontwikkeling was eigenlijk uit nood gemaakt, want wanneer de bal te dicht bij de rand lag kon je er niet meer bij met de voorkant en moest je de keu omdraaien om de dunne kant te kunnen gebruiken. Lange tijd was het alleen voor mannelijke spelers bedoeld omdat ze bang waren dat de dames een scheur in het laken zouden maken! Gelukkig weten we in de Flora Bar wel beter......